Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Rakkauspetokset ja romanssihuijaukset verkossa

Tietoverkossa tapahtuneet erilaiset rikokset ovat lisääntyneet ja tulevat lisääntymään merkittävästi myös tulevaisuudessa. Erityisesti erilaisten petosten tekeminen verkkoa hyödyntämällä on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Oman ongelmallisen piirteen verkkorikollisuuteen tuo se, että verkossa rikokset ja rikolliset ylittävät helposti kansallisvaltioiden rajat. Rikolliset voivat olla yksittäisiä henkilöitä tai osa järjestäytynyttä ammattirikollisuutta ja he pystyvät peittämään omat jälkensä verkossa tehokkaasti, jolloin verkkorikosten selvittäminen on hankalaa.

Rakkauspetos, rakkaushuijaus tai romanssihuijaus on rikos ja sen uhriksi voi joutua kuka tahansa. Rikoksen tekijät ovat yleensä erittäin taitavia sekä ihmistuntijoina että tietoverkon hyödyntäjinä. He käyttävät häikäilemättömästi hyväksi ihmisten luonnollista tarvetta löytää seuraa tai elämänkumppani. Uhriksi joutuneen voi olla hyvin vaikea tunnistaa alkuun, että onko kyseessä tavallinen tutustuminen toiseen seuraa hakevaan ihmiseen vai ammattirikollisen huijausyritys.

Tyypillisiä rakkauspetoksiin liittyviä piirteitä

 • Uhriin otetaan yleensä yhteyttä sosiaalisen median kautta.
 • Huijari kertoo hyvin pian yhteydenoton jälkeen haluavansa yhteisen tulevaisuuden Suomessa, josta hän tietää jo etukäteen paljon. Usein vierailut Suomeen peruuntuvat erilaisten epäonnisten sattumien vuoksi.
 • Videokeskustelut eivät syystä tai toisesta ole huijarin kanssa mahdollisia.
 • Huijari on yleensä saanut hiljattain perinnön tai suuren summan rahaa muusta syystä.
 • Yhteistä huijauksille on, että huijari haluaa lähettää suuren summan rahaa treffikumppanilleen, mutta sitä ennen huijarille onkin lähetettävä rahaa siirron toteuttamiseksi.
 • Usein rahasiirtoja pyydetään tekemään jonkun toisen tilille, ei huijarille itselleen. Rahapyynnöt saattavat liittyä myös johonkin hätään, kuten sairaalakuluihin, palkkojen maksamiseen, tullimaksuihin, työttömyyteen, eroon tai läheisen kuolemaan.
 • Rahalähetyspyynnöt voivat olla toistuvia ja niiden tukena voidaan esittää erilaisia kuitteja ja viranomaisten dokumentteja. Huijari pystyy käyttämään myös ulkopuolisia ihmisiä todistellessaan tilanteiden aitoutta. Ei ole tavatonta, että uhriin ottaa yhteyttä huijarin asiaa hoitava pankkitoimihenkilö, tullivirkailija tai lääkäri. Sähköpostit voivat tulla erikoisista osoitteista, vaikka yleensä osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@firma.com.
 • Huijari myös syyllistää uhria, jos hän ei suostu tai pysty tekemään pyydettyjä rahasiirtoja.
 • Huijari todistelee helposti omaa luotettavuuttaan ja aitouttaan esimerkiksi lähettämällä kuvia itsestään, joissa hän on eläinten tai lasten kanssa tai luottamusta herättävässä työssä. Huijari saattaa esitellä myös linkkejä yrityksensä verkkosivuille. Yleensä hän kertoo olevansa varakas, hyvässä työssä ja hyvässä fyysisessä kunnossa.
 • Huijari osaa taitavasti kumota ja perustella häneen kohdistuvat mahdolliset epäilykset.

Epäiletkö joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi?

Oletko joutunut tai epäiletkö joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi?

 • Älä lähetä enää rahaa kenellekkään,
 • ole yhteydessä omaan pankkiisi,
 • tee rikosilmoitus poliisille ja
 • keskustele tilanteestasi Rikosuhripäivystyksessä. Palvelut | Yhteystiedot
 • Voit myös tehdä sivun alalaidasta löytyvän testin, joka auttaa sinua hahmottamaan omaa tilannettasi.

Jos olet taloudellisessa ahdingossa

Jos olet velkaantunut huijauksen myötä ja tarvitset apua talouden hallintaan, harkitse velkajärjestelyyn hakeutumista. Ota yhteyttä oman kuntasi talous- ja velkaneuvojiin tai Takuusäätiöön. Molempien palvelu on maksutonta. Talous- ja velkaneuvonta | Takuusäätiö

Rakkaushuijaus eli Love scam

Seuraava esimerkki kuvaa yhtä tyypillistä tapaa, miten rakkauspetos tai rakkaushuijaus yleensä etenee. 

Maija on 55-vuotias, jo vuosia sitten eronnut nainen. Eräänä iltana Facebookissa oli hänelle osoitettu viesti, jossa amerikkalainen Neal kertoi lyhyesti itsestään ja toivoi viestiä takaisin päin. Alkoi säännöllinen viestittely sähköpostitse, WhatsAppilla ja puhelimitse. Parin kuukauden päästä ensimmäisestä viestistä Neal soitti ja kertoi olevansa rakennustyömaalla Englannissa. Yrityksen pankkitilin kanssa oli ongelmia ja työntekijöille piti maksaa pikaisesti palkat. Maija lupautui lainaamaan varat, olihan yritys ja sen toimitusjohtaja Neal vakavarainen.

Neal lähetti Maijalle vakuudeksi kuvan tiliotteesta, jonka mukaan varoja oli käyttötilillä yli 400 000 dollaria. Ensin Maija lainasi muutaman kerran 2 000 euroa, mutta uusien vastoinkäymisten ja viranomaismaksujen vuoksi pyyntöjä tuli lisää ja lainattavat summat nousivat. Verkkopankissa maksut onnistuivat nopeasti ja pian oli 50 000 euroa siirtynyt Italiaan ja Iso-Britanniaan yksityishenkilöille.

Pankissa asiakkaan maksut kiinnittivät huomiota ja pankin petosyksikkö alkoi tutkia tapausta tarkemmin. Pankki oli yhteydessä Maijaan ja sai tältä sähköpostitse kuvan Nealin passista sekä muita dokumentteja. Netistä löytyikin nopeasti varsin tyylikkäät kotisivut, joissa on esitelty yrityksen vastuuhenkilöt. Kuvahaku ja tarkempi tutkinta kuitenkin paljasti omituisuuksia, kuten sen, että Nealin kuva on myös toisen henkilön profiilikuvana.

Samalla kaavalla on tehty verkkosivut usealle eri yritykselle. Edes verkkosivujen tekstejä ei oltu vaivauduttu muokkaamaan.

Maijalle petos tuli yllätyksenä. Maija vakuuttui nopeasti eikä lähettänyt enää varoja huijarille. Vaikka taloudellinen vahinko oli suuri, asiakas ei ehtinyt lähettää koko omaisuuttaan tai ehtinyt ottaa lainaa pankista tai tuttaviltaan.

Seuraavana päivänä pankki havaitsi erään toisen asiakkaan maksaneen samalle tilille Italiaan 2500 euroa. Tällä kertaa maksu saatiin pysäytettyä ja palautettua asiakkaan tilille. Asiakkaalle soitettaessa tämä oli varsin hämmästynyt ja kiitollinen, että pankki sai estettyä petoksen ennen kuin yhtään maksua oli ehtinyt lähteä.

Tiesitkö, että

 • 90 prosenttia rakkaushuijausten uhreista on naisia. Lähes kaikki uhrit ovat 45–74-vuotiaita,
 • Noin puoleen uhreista on otettu yhteyttä Facebookissa,
 • Loput ovat valikoituneet uhreiksi treffisivustoilla ja keskustelupalstoilla,
 • Lähes kaikki uhrit ovat yksinasuvia ja
 • Lähes aina ensimmäinen rahan lähetyspyyntö tulee muutaman kuukauden viestittelyn jälkeen.

Testaa, tunnistatko rakkauspetoksen!


Lue lisää:

Keinoja rakkaushuijauksen selvittämiseen
Rakkauspetoksen uhri tarvitsee myötätuntoa
Thank you George!
Verkon petkuttajat löytävät helposti uhrin heikot kohdat