Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Kaikilla väkivallan uhreilla on oikeus rikosilmoituksen tekoon 

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu järjestyksenvalvojien työajallaan tekemistä väkivaltarikoksista (HS). Jos pahoinpitelyn kohteeksi joutuu uhri, joka on syystä tai toisesta erityisen heikossa asemassa, hän ei välttämättä pysty tekemään rikosilmoitusta ja hakemaan oikeutta.

Uhri saattaa esimerkiksi pelätä rikosilmoituksen seuraamuksia, tai hän ei luota viranomaisiin ja oikeusjärjestelmään, koska kokee että järjestyksenvalvojalla on osittain viranomaisten valtuuksia. Uhri voi myös kokea, että hänen sanansa vaikkapa kahden järjestyksenvalvojan sanaa vastaan ei ole uskottava. 

Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja käytännön neuvoja kaikille rikoksen uhreille ja todistajille läpi koko rikosprosessin.  RIKUsta saa esimerkiksi apua rikosilmoituksen tekemiseen sekä tietoa oikeusavusta ja siihen liittyvistä kustannuksista. 

Jokaisella tulee olla mahdollisuus ilmoittaa itseensä kohdistuvista rikoksista ja asianmukaiseen oikeusprosessiin, vaikka rikoksesta epäillyllä olisi järjestyksenvalvojan tehtävään liittyviä erityisoikeuksia voimakeinojen käyttöön. 

Tukea ja käytännön neuvoja maksutta: 

Soita 116 006