Anna palautetta QuitNopea poistuminen Siirry sisältöön

Miksi rikosten uhrien tukeminen oikeusprosesissa kannattaa?

Oikeudelliseen menettelyyn osallistuminen on usein uhrin vaikeimpia kokemuksia rikoksen jälkimainingeissa. Se pakottaa hänet pysäyttämään oman toipumisensa, palaamaan takaisin rikospaikalle ja vastaamaan yksityiskohtaisiin kysymyksiin rikoksesta, sekä sen vaikutuksista hänen elämäänsä.

Tapa, jolla rikosten uhreja kohdellaan ja kohdataan prosessin aikana, muokkaa heidän näkemyksiään oikeusjärjestelmästä, mutta myös heistä itsestään, vaikuttaen samalla heidän kykyynsä selviytyä kärsimästään traumasta. Kokemusten kuulluksi tuleminen voi olla voimaannuttava askel eteenpäin uhrin toipumisessa, mutta syytökset, tuomitsevat harhaluulot tai uhrin syyllistäminen prosessin aikana voivat johtaa toissijaiseen uhriutumiseen ja vahingoittavat uhria entisestään.

Tuomioistuinpohjaiset tukipalvelut auttavat suojelemaan ja edistämään uhrien hyvinvointia oikeusprosessin aikana. Saatuaan tietoa, emotionaalista tukea ja käytännön ohjausta uhrit tuntevat olonsa tuetuksi, rauhallisemmaksi, tietoisemmaksi, turvallisemmaksi ja paremmin valmistautuneeksi toimimaan rikosoikeusjärjestelmässä. Tuki auttaa rakentamaan sietokykyä, minimoimaan haittoja ja viime kädessä auttaa uhreja toipumaan rikoksesta.

Tuomioistuinkäsittelyyn liittyvän tuen seurauksena:

  • 93 % uhreista/todistajista kokee olevansa paremmin informoituja
  • 91 % uhreista/todistajista kokee saaneensa tukea
  • 93 % uhreista/todistajista tuntee olonsa rauhallisemmaksi
  • 89 % uhreista/todistajista tuntee olonsa turvallisemmaksi
  • 87 % uhreista/todistajista kokee voivansa antaa todistuksensa paremmin

Tulokset perustuvat COVIS-hankkeessa kehitetyn vaikutusten mittaustyökalun pilotoinnista saatuihin tuloksiin.

Frida Wheldon

Frida Wheldon

Ihmisoikeus- ja hyvinvointikannustimien lisäksi rikoksen uhriksi joutuneiden ihmisten tukemiseen on olemassa vahvat rikosoikeudelliset kannustimet. Rikosoikeusjärjestelmä on riippuvainen rikosten uhreista. Ilman uhrien ja todistajien tietoja ja osallistumista tuomioistuimemme eivät toimi, ja rikollisuus jää rankaisematta. Uhrien ja todistajien läsnäolo on kriittisen tärkeää rikosoikeusjärjestelmän onnistuneelle toiminnalle, ja silti heidän yhteistyönsä turvaaminen on yksi järjestelmän tämän päivän suurimmista haasteista. Tutkimukset osoittavat, että yli neljännes oikeudenkäyntiin osallistuneista uhreista ei halua siihen liittyneiden negatiivisten kokemusten vuoksi ilmoittaa rikoksesta enää koskaan uudelleen. On selvää, että valtioiden on löydettävä keinoja parantaa uhrien luottamusta oikeusjärjestelmään ja lisätä heidän halukkuuttaan osallistua rikosoikeudellisiin menettelyihin samalla kun minimoidaan riski, että rikosprosessi itsessään aiheuttaa heille kärsimystä.

Tukea ja ohjausta saaneet uhrit tekevät todennäköisemmin yhteistyötä oikeusjärjestelmän kanssa ja auttavat saamaan rikoksentekijät oikeuden eteen. Uhri, joka tuntee olonsa turvalliseksi, tuetuksi ja ymmärtää rikosoikeusjärjestelmää, pystyy paremmin antamaan todistuksensa. Tuomioistuin saa näin parhaan perustan tuomiolleen ja tarjoaa turvallisemman ja tehokkaamman rikosoikeusjärjestelmän kaikille.

Tuomioistuinpohjainen tuki on oikeudenmukaisuuden perusedellytys ja välttämätön edellytys hyvin toimivalle oikeusjärjestelmälle.

Kansainvälisesti tarkasteltuna uhripalvelut ovat laajentuneet siitä, mitä ne olivat, kun COVIS-hanke alkoi kaksi vuotta sitten. Tämä kehitys toivottavasti jatkuu ja saa tukea EU:n uhridirektiivin päivityksen myötä.

COVIS-hankkeen webinaarisarjassa ja vierailuilla kävi ilmeiseksi, että suurin haaste tarpeiden ja palveluiden kohtaamiseen on se, etteivät uhrit tai todistajat tiedä tukea olevan tarjolla. Yksinkertaisesti parantamalla tiedon jakamista ja ennakoivampaa lähestymistapaa tuen tarjoamiseen, useampi uhri ja todistaja voi saada tukea. Tietoisuutta voivat lisätä kaikki rikosten uhreja kohtaavat toimijat.

Vaikka COVIS-hanke on päättynyt, työ uhrien ja todistajien oikeudellisen tuen parantamiseksi kaikkialla Euroopassa jatkuu. Yhteinen tavoitteemme on, että jokainen uhri ja todistaja saa tarvitsemaansa tukea, mikä parantaa heidän mahdollisuuksiaan käyttää oikeuksiaan ja osallistua rikosoikeudellisiin menettelyihin, minimoiden toissijaisen uhriksi joutumisen riskiä ja tukien heidän matkaansa kohti toipumista.

Teksti pohjautuu COVIS-hankkeen projektipäällikkö Frida Wheldonin hankkeen loppuseminaarissa käyttämiin puheenvuoroihin sekä jaettuihin kokemuksiin COVIS-hankkeesta.

Mitä on tuomioistuinpohjainen tuki (Court-based support)?

  • Tuomioistuinpohjaisen tuen tavoitteena on auttaa uhreja/todistajia osallistumaan rikosoikeusprosessiin oikeuksiensa mukaisesti; samalla minimoiden toissijaisen uhriksi joutumisen riskiä tai muita oikeusprosessin aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia.
  • Tuki voi sisältää prosessiin liittyvää tietoa, emotionaalista apua, käytännön neuvoja tuomioistuimeen saapumiseen ja siellä asiointiin liittyen, turvallisuutta ja sen tunnetta lisääviä toimia, tai jotain muuta, joka auttaa suojelemaan uhrin hyvinvointia, helpottamaan hänen osallistumistaan ​​oikeusprosessiin tai tukemaan hänen matkaansa kohti kokemusta selviytymisestä.
  • Ei ole vain yhtä tapaa tarjota tuomioistuinpohjaista tukea. COVIS-hankkeen tuotoksena laadittiin kuitenkin tuomioistuinpohjaisten tukipalveluiden parhaiden käytäntöjen käsikirja (eng).
  • Tuomioistuinpohjainen tuki muuttaa ihmisten elämää, se tarjoaa arvokasta myönteistä vaikutusta ja arvoa sekä yksittäisille uhreille, todistajille että rikosoikeusjärjestelmälle.

 

Lue lisää

Uhrien ja todistajien tuomioistuinpohjaisia tukipalveluita kehitetään COVIS-hankkeessa