Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä puuttuu verkon ylilyönteihin

Maaliskuun alusta 2017 lähtien toiminut poliisin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä puuttuu verkossa tapahtuvaan rikoksen tunnusmerkit ylittävään vihapuheeseen. Vihapuhetutkintaryhmä toimii Helsingin poliisilaitoksella.

Vihapuheen käsitettä ei löydy Suomen lainsäädännöstä. Vihapuhetutkintaryhmän tutkittavaksi tulevia tekoja tutkitaankin tyypillisesti kiihottamisena kansanryhmää vastaan, uskonrauhan tai viestintärauhan rikkomisena. Myös verkossa tapahtuvat kunnianloukkaukset, laittomat uhkaukset tai muut rikokset voivat kuulua vihapuhetutkintaryhmän tehtäviin, jos teon vaikuttimena on ollut uhrin rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Juttujen tutkintavastuu on Helsingin poliisilaitoksella, jos teosta epäilty on tuntematon. Jos epäilty on tiedossa, tapauksen tutkinta kuuluu paikalliselle poliisilaitokselle, vaikka teko on tehty verkossa.

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Jouni Niskanen on työskennellyt vihapuhetutkintaryhmässä kesäkuusta lähtien.
– Vaikka valtakunnallisen toiminnan käynnistäminen vie luonnollisesti oman aikansa, on noin 20 juttua edennyt jo syyteharkintaan. Tällä hetkellä tutkintaryhmällä on aktiivisessa tutkinnassa noin 70 juttua. Poliisin kokemus on, että resurssit tarkistaa kansalaisilta tulleita vihjeitä on ihan hyvät, kertoo Niskanen.

– Vihapuhetutkintaryhmä ottaa käsittelyyn juttuja sekä kansalaisilta tulleiden vihjeiden perusteella että poliisin tekemän seurannan pohjalta, jatkaa Niskanen.

Rikostarkastaja Jouni Niskanen Helsingin poliisista kertoo, että selkeä enemmistö tutkintaryhmän tutkinnassa olevista jutuista on ollut kiihottamista kansanryhmää kohtaan. Tällöin vihapuheen kohteena ovat olleet esimerkiksi yleisesti maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, muslimit tai pakkolaiset. Tutkintaan tulleissa henkilöön kohdistuneista kunnianloukkauksissa epäiltyjen rikosten kohteina on ollut niin maahanmuuttajia, kantasuomalaisia kuin miehiä ja naisia.

Verkossa vihapuhetta esiintyy sekä tunnistettavien ihmisten että tekaistujen profiilien tekemänä.
– Vaikka tekaistujen profiilien takaa tehtyjen rikosten selvittäminen on vaikeampaa, ei se kuitenkaan ole mahdotonta, kertoo Niskanen.

Verkossa havaituista viharikoksista kannattaa ilmoittaa poliisin nettivinkkiin

Teksti: Sami Liukkonen

Kirjoitus on julkaistu lehdessä 2/2017.

Avaa koko lehti (pdf)


Lue lisää:

Oliko se viharikos (Rikosuhripäivystys, Ihmisoikeusliitto ja sisäministeriö)
arabia | dari | englanti | kiina | kurdi | pohjoissaame | ranska | ruotsi | somali | suomi |
venäjä

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä puuttuu verkon ylilyönteihin
Raportti viharikoksista: Epäluottamus poliisin toimintaan näkyy vastauksissa
Raportti: Uhrien kokemuksia viharikoksista Suomessa vuosina 2014–2018