Send feedback QuitQuick quit Skip to content
Brottsofferjouren ger ännu bättre stöd för offer i omfattande brottshändelser

Brottsofferjouren ger ännu bättre stöd för offer i omfattande brottshändelser

Stödet som offret får i omfattande brottshändelser är lika betydelsefullt som vid ett enskilt brott. I fortsättningen finns det bättre tillgång till stöd för offer, deras närstående och vittnen vid omfattande akuta kriser, skriver Sirkku Opacic som koordinerar utvecklingen av Brottsofferjourens beredskapssystem.

Att hjälpa brottsoffer, deras närstående och vittnen i brottmål står i centrum för Brottsofferjourens kompetens. Men hur agerar vi i situationer där behovet av hjälp för hundratals eller till och med tusentals människor uppstår samtidigt? Vi kan inte förutspå omfattande brottshändelser, såsom terrordåd eller cyberattacker, men vi förbereder oss för dessa situationer genom att utveckla vårt eget beredskapssystem. Uppbyggnaden av Brottsofferjourens beredskapssystem inleddes år 2021. Läs mer: Offrens rättigheter ska tryggas även vid stora kriser

En omfattande brottshändelse, såsom ett terrordåd, är alltid en akut krissituation som samtidigt berör ett stort antal människor. En målsättning för Brottsofferjourens beredskapssystem är att säkerställa våra tjänsters funktionalitet även i dessa situationer. Det viktigaste är att offren även i undantagssituationer får hjälp i rätt tid och att deras rättigheter uppfylls.

Offren får vid behov stöd utanför tjänstetid

Brottsofferjouren kan aktivera särskilda åtgärder vid en krissituation relaterad till en omfattande brottshändelse. Detta innebär att vi till exempel kan tillkalla arbetstagare och frivilliga till arbetet relativt snabbt och öppna våra riksomfattande telefon- och chattjänster med utökade öppettider.

För klienterna konkretiseras vårt beredskapssystem så att stöd och hjälp enkelt är tillgängligt utanför tjänstetid. I lokala krissituationer bedömer vi även om det finns möjlighet att erbjuda vägledning och rådgivning ansikte mot ansikte vid exempelvis tingshuset.

Vid omfattande brottshändelser får klienterna i första hand stöd via Brottsofferjourens 116 006-telefontjänst och RIKUchatten. Båda tjänsterna är avgiftsfria. Enligt vår erfarenhet har många brottsoffer, vittnen och närstående fått råd och anvisningar med låg tröskel via våra webbsidor.

Rättidigt stöd förebygger framtida problem

Brottsoffer behöver varierande hjälp. Då offret även får stöd i frågor relaterade till rättsprocessen är det mer sannolikt att hen klarar sig ur sin situation. Stöd och vägledning stärker känslan av trygghet som har rubbats i den osäkra och oförutsägbara situationen.

Stödet som offret får i omfattande brottshändelser är lika betydelsefullt som vid en enskild brottshändelse. Med rättidig hjälp förhindrar man till exempel andra eventuella skador till följd av brottet eller förebygger att falla offer på nytt. Läs mer: Offer som klarat sig ur en överraskande och omfattande brottshändelse är också målsägande i rättsprocessen

Brottsofferjouren är inte den enda organisationen vars hjälp offer behöver vid omfattande brottshändelser. I akuta krissituationer är det viktigt med rättidig hjälp från flera instanser.  Lika viktigt är det att stärka samarbetet mellan de hjälpande instanserna för att offret ska få rätt hjälp i rätt tid. Under år 2023 framskrider vi även i den här frågan i utvecklingsarbetet av beredskapssystemet.

I framtiden vill vi även göra samarbetet smidigare i krissituationer relaterade till en omfattande brottshändelse. Betydelsen av samarbete mellan organisationer som är viktiga för klienten är välkänd. För att hjälpen som klienten får ska vara sömlös måste samarbetet även förutses vid krissituationer. I praktiken innebär detta till exempel att identifiera, granska och öva gemensamma gränssnitt för exceptionella krissituationer. Syftet med vår beredskapsarbetsgrupp under nästa år är att öka våra samarbetsparters medvetenhet om vår beredskap samt att lära oss och öva på nya saker genom samarbete.

De frivilliga är extremt viktiga för beredskapssystemet, de har även gett konkret hjälp i utvecklingen av systemet. Vi har konkret testat arbetets resultat hösten 2022 i form av en första beredskapsövning och utbildning.

Då vi utvecklar vårt beredskapssystem genom samarbete både förutspår och förbättrar vi hjälpens omfattning. På så sätt tryggar vi hjälpen till brottsoffer, deras närstående och vittnen även i akuta krissituationer relaterade till en brottshändelse.

Text: Sirkku Opacic, Brottsofferjouren 

Läs mera

Offrens rättigheter ska tryggas även vid stora kriser
Vad är ett terroristbrott?