Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Kesäkuu on Pride-kuukausi

Pride on rakkauden ja moninaisuuden juhlaa, mutta sillä on myös tärkeä tehtävä muistuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhtäläisten oikeuksien puolesta tehtävästä työstä. Vaikka kesäkuu tunnetaan kansainvälisesti pride-kuukautena, työtä yhdenvertaisuuden ja oikeuksien toteutumisen eteen on tehtävä vuoden jokaisena päivänä.

Me Rikosuhripäivystyksessä autamme rikosten uhreja toimimaan yhdenvertaisten oikeuksiensa mukaisesti. Jokaisella rikoksen uhrilla on esimerkiksi oikeus ilmoittaa rikoksesta poliisille. Sateenkaari-ihmiset kertovat tai raportoivat hyvin harvoin millekään taholle heihin kohdistuneista viharikoksista. Alitilastointi ja piilorikollisuus on todennäköisesti suurempaa myös muiden rikosten osalta.

Esimerkiksi lähisuhdeväkivallasta kertominen on uhrille lähes aina vaikeaa sen herättämien tunteiden, häpeän, itsesyytösten ja pelkojen vuoksi. Kynnys kertoa noussee entisestään, jos uhri joutuu samalla paljastamaan salatun sateenkaarevuutensa. Suomalaisista sateenkaari-ihmisistä jopa puolet kertovat olevansa avoimia omasta sateenkaari-ihmisyydestään harvoin tai ei koskaan.

Jokaiselle kuuluu oikeus asiointiin, jossa kokee turvalliseksi olla omana itsenään. RIKUssa on tehty työtä yhdenvertaisuuden ja sensitiivisen kohtaamisen toteutumiseksi. Työtä on tehtävä myös sen eteen, että pelko sateenkaarevuuden paljastumisesta ei olisi esteenä avun vastaanottamiselle tai oikeuksien toteutumiselle. Palveluitamme voi käyttää myös anonyymisti, jos kokee sen olevan helpompaa.

Aiomme edelleen kehittää palvelujemme saavutettavuutta niin, että jokainen tietää voivansa ottaa meihin yhteyttä pelkäämättä mitätöintiä tai asiatonta kohtelua mistään syrjintäperusteesta riippumatta. Jatkamme hyvää yhteistyötä esimerkiksi Pirkanmaalla toimivan Sinuiksi ry:n kanssa, jonka yhdenvertaisuussitoumus antaa hyvää pohjaa näille toimille.

Tukea ja apua rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville:

Lue lisää