Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Kansainvälisen rikoksen uhriksi voi joutua kotisohvalla istuessa

Juttu on julkaistu alun perin RIKU-lehdessä 3/2019

Haluan tuoda tämän aika lailla suunnitellusti laaditun julman petostyypin yleiseen tietoisuuteen, että joku toinen voisi pelastua tältä ikävältä kokemukselta.

Kokeilin kesällä 2019 ensimmäistä kertaa Tinderiä, jossa melko piakkoin sain matchin Kaliforniassa asuvan Samin kanssa. Viestittelymme siirtyi pian sähköpostiin ja noin viikon kuluttua WhatsApp:iin, soittelimme miltei päivittäin.

Sam sanoi työskentelevänsä ”marine mining” -insinöörinä isossa öljy-yhtiössä. Samin elämässä oli tapahtunut traagisia asioita. Tytär oli kuollut miehensä kanssa seitsemän vuotta sitten auto-onnettomuudessa ja tämä oli ollut hänen vaimolleen isku, josta hän ei toipunut. Vaimo ei voinut lopettaa runsasta tupakointia ja kuoli sen seurauksena noin viisi vuotta sitten. Elämä oli ollut sosiaalisesti pientä, mutta nyt hän oli toipunut siinä määrin, että halusi löytää elämäänsä hyvän suhteen.

Mies lähetti useita kuvia tavallisesta ihmisestä, myös iäkkäästä ja sairaasta äidistään, joka asui itsekseen, vaikka poika oli pyytänyt häntä luokseen asumaan. Sam antoi itsestään kuvan uskonnollisena, roomalaiskatolisena, joka kunnioittaa kaikkia maailman uskontoja.

Puhuimme luottamisen tärkeydestä paljon

Parin viikon tiiviin viestittelyn myötä Sam kirjoitti, miten hänen elämänsä on muuttunut mukavammaksi ja paremmaksi, kun hän löysi minut ja hän on siitä erittäin kiitollinen. Ja toivoi, että myös minä keskittyisin ystävyyssuhteeseemme ja sulkisin Tinder-profiilini.

Suhteemme onnistumisen mahdollisuuksia pohdimme moneen kertaan. Sam vakuutti, että hänellä on lomia kahdeksan viikkoa vuodessa ja muutaman viikon päästä hänellä on alkamassa kolmen viikon loma. Loman alku läheni ja olimme jo tutustuneet useiden viikkojen ajan. Välillämme oli ihastumista, luottamusta, kiintymystä, jota mies oli ruokkinut puhumalla paljon kauniisti mahdollisesta tulevasta suhteestamme, lähettämällä kauniita rakkauslauluja ja muistamalla aina kertoa, miten paljon hän kaipaa minun näkemistäni ja kuinka paljon hän on oppinut minusta välittämään.

Sam kirjoitti vakuuttavan kirjeen, miten hänet pikamäärättiin työkomennukselle öljynporauslautalle Kanadaan 4–6 viikoksi.

Ennen loman alkua Samilla oli pomon kanssa neuvottelut työsopimuksen uudistamisesta, bonuksesta ja lomista, joiden neuvottelu tuntui kestävän useita päiviä. Kun loman piti alkaa, Sam kirjoitti vakuuttavan kirjeen, miten hänet pikamäärättiin työkomennukselle öljynporauslautalle Kanadaan 4–6 viikoksi. Hän oli vakava ja surullinen. Hän tulisi heti työkomennuksen jälkeen käymään ja tutustumaan minuun paremmin.

Surullisuuden ja pettymyksen vallassa Sam oli käynyt ostoksilla, sillä hän halusi ostaa minulle jotain kaunista. Sam toivoi, että en kieltäytyisi hänen ensimmäisestä koskaan lähettämästä lahjasta, sillä muuten hän tuntisi itsensä hyvin torjutuksi ja surulliseksi. Osoitteeni luovuttamista kyllä mietin, mutta ajattelin, että kyllä mies saa minulle lahjan lähettää, jos noin kovasti sitä haluaa.

Kanadaan saavuttuaan Sam oli lähettänyt minulle paketin. Valitettavasti lähettyvillä ei ollut DHL:n toimistoa, mutta hän oli lähettänyt paketin tuntemattomamman kuriirifirman välityksellä, joka oli luvannut hoitaa toimituksen 3–4 päivässä. Sain linkin kuriirifirman sivuille ja lähetystunnuksen. Minulle esitettiin toive seurata lähetyksen edistymistä päivittäin. Merellä Sam ei saanut käyttää tietokonetta turvallisuussyistä eivätkä sivut avautuneet hänen puhelimellaan. Kuriirifirman sivuilla näkyi paketin ylenpalttinen sisältö, kirjaaminen ja välitystiedot Australiasta, Sveitsistä ja kolmantena päivänä Ukrainasta. Paketissa oli muun muassa iPhone-puhelin ja iso ruusukimppu. Sain myös kuvan, jossa Sam pitelee valtavaa ruusukimppua kädessään.

Paketti jäi jumiin Ukrainaan

Sam sanoi piilottaneensa pakettiin huomattavan summan dollareita, jotta voisin varautua hänen tulevan Suomen matkansa kustannuksiin. Sam ei halunnut, että joutuisin käyttämään paljoa omaa rahaani.

Yllättäen Ukrainan tullissa paketin läpivalaisu paljasti piilotetut rahat ja meitä molempia voi odottaa isot vaikeudet rahanpesun vuoksi. Sam oli todella pahoillaan, että hän oli niin hölmö, että lähetti rahaa ilmoittamatta sitä lähtöselvityksessä. Oli kuulemma ensimmäinen kerta, kun hän lähetti paketin ulkomaille, eikä tiennyt, ettei rahaa voi lähettää paketissa.

Sam ei voinut maksaa rangaistusmaksua, koska hän oli poistanut puhelimeltaan nettipankin menetettyään aikaisemmin hakkereille ison summan rahaa. Eikä hänellä ollut ketään muuta kenen puoleen kääntyä, sairaan äidin tila heikentyisi, jos hänelle tällaisen järkyttävän asian esittäisi. Ainoa hyvä ystävä oli öljylautalla töissä, eikä voisi nyt auttaa. Kuriirifirma lupasi, että maksamalla tuhansien eurojen maksun, paketin kulku jatkuisi minulle.

Olin kesken tiiviin työpäivän aivan kauhuissani tapahtuneesta ja tunsin miten äärimmäisessä stressitilassa olin. Yritin selvittää kuriirifirmaa. Soitin myös poliisilaitokselle, mutta puhelin oli koko ajan varattu. Sam soitteli, laittoi sähköposti- ja WhatsApp-viestejä. Hän pyysi ja lopulta komensi minua hoitamaan maksun, jotta meille ei koituisi vaikeuksia.

Normaalissa ”tilassa” en olisi toiminut näin

Paniikissa ja kauhuissani ja sen perusteella, että kuriiritoimiston nettisivut vaikuttivat ihan oikeilta, päätin maksaa summan. Seuraavana päivänä Sam viestitti, että vielä pitää maksaa noin 20 000, jotta paketti ei jää kiinni Suomen tullissa. Tajusin, että minua on huijattu. Soitin tutulle asianajajalle, joka kehotti pikimmiten menemään poliisilaitokselle tekemään rikosilmoituksen ja näin tein.

Epäilin jo ensimmäisen erän maksaessani, että tässä jutussa on paljon hämärää. Mutta kuriiritoimiston nettisivut vaikuttivat oikeilta ja minuun kohdistettiin pelottelua, painostusta ja yhteydenotoilla pommittamista, joka sai minut kauhun valtaan. Siinä tunnetilassa en enää pystynyt ajattelemaan ja toimimaan normaalisti. Katalin valhein minut oli saatu ihastumaan ja luottamaan tähän kuvitteelliseen persoonaan. Ihastuminen saa aikaan myös hormonitasolla vaikutuksen, jolloin mieli pyrkii sulkemaan epäilykset pois, minkä nämä huijarit tietävät ja osaavat hyödyntää.

Sain vielä viestejä, jossa pyydettiin tilinumeroani, jotta Sam voisi maksaa minulle ensimmäisen erän takaisin. Sain myös kuvan loukkaantuneesta, siteissä olevasta kädestä ja viestin, että hän ei voi keskittyä lainkaan työhönsä ja on vakavasti loukkaantunut. En enää vastannut viesteihin.

Kirjallisessa päätöksessä todettiin, että jäljet johtavat useimmiten Nigeriaan. Mutta kyse voi olla myös itäisen Euroopan alueen rikollisuudesta.

Koska kyseessä on selvästi ammattimaiset rikolliset, puhdistutin tietokoneeni, puhelimeni tyhjennettiin ja ohjelmat ladattiin uudestaan, jottei tietojärjestelmiini olisi jäänyt vakoiluohjelmia. Poliisitutkinta on päättynyt. Kirjallisessa päätöksessä todettiin, että jäljet johtavat useimmiten Nigeriaan. Mutta kyse voi olla myös itäisen Euroopan alueen rikollisuudesta.

Olin tutustunut täysin tehtyyn persoonaan, valokuvatkin ovat jonkun nettialbumista varastettuja, kotikuvat todennäköisesti jostain asuntoesittelymateriaalista kopioituja.

Nimimerkki Meiju, ikä yli 50 vuotta

Lue koko lehti (pdf)

Kirjoitus on julkaistu RIKU-lehdessä 3/2019

Lue lisää