Nopea poistuminen Siirry sisältöön
Korona siivitti vapaaehtoistoiminnan digiloikkaan, mutta etäkontakti ei korvaa kosketusta

Korona siivitti vapaaehtoistoiminnan digiloikkaan, mutta etäkontakti ei korvaa kosketusta

Vaikka koronakriisi on vaikuttanut myös Rikosuhripäivystyksen toimintaan, vapaaehtoisia koulutettiin lisää etäyhteyksien avulla koko kevään ajan ja toimintaa jatketaan turvallisuusohjeiden tukemana.

RIKUteemaSamalla tavalla kuin koronapandemia iski kovalla kädellä julkisiin palveluihin ja yrityksien talouteen, se iski myös vapaaehtoistoimintaan.

Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoisia koulutettiin lisää etäyhteydellä koko kevään ajan, ja RIKUn toiminta pyrittiin ylläpitämään normaalisti valtakunnallisten ja paikallisten turvallisuusohjeiden tukemana.

RIKUn toiminnassa on tällä hetkellä mukana noin 500 vapaaehtoista. Vapaaehtoiset osallistuvat ammatillisesti ohjattuna tukihenkilötoimintaan, RIKUchattiin, 116 006 -puhelinpalveluun, Juristin puhelinneuvontaan ja Visitor-toimintaan.

Tule vapaaehtoiseksi

Uusille vapaaehtoisille verkkotapaamisia ja -koulutusta

Rikosuhripäivystyksen Joensuun palvelupisteen toiminnanohjaaja Annariina Korpelainen kertoo, että vaikka koronan ensimmäinen aalto rajoitti RIKUn toimintaa, sitä ylläpidettiin kehittämällä etäyhteyksiä ja noudattamalla valtakunnallisia turvallisuusohjeita.

– Meillä Joensuussa koronavirus ei onneksi ollut päässyt vielä leviämään, joten täällä vapaaehtoistoimintaa on voitu toteuttaa suhteellisen hyvin. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet kuitenkin esimerkiksi uusien vapaaehtoisten kouluttamiseen, joten keväällä se toteutettiin suurimmaksi osaksi verkossa. Vaikka opetus voitiinkin toteuttaa etäyhteytenä hyvin, uudet vapaaehtoiset eivät päässeet tutustumaan käytännössä lainkaan esimerkiksi käräjäoikeuden toimintaan, Korpelainen kuvailee.

Hän kertoo, että tilanteen tasoituttua osa valmistuneista on päässyt mukaan istuntoihin ja erilaisiin sovittelutilanteisiin.

”Suurimmalle osalle kurssilaisista etäyhteytenä toteutettu koulutus sopi hyvin.”

– Sovimme heti alussa uusien kurssilaisten kanssa, että koulutus käydään läpi etäyhteytenä aikataulussa suunnitellusti. Ehdimme onneksi tavata pari kertaa kasvokkain ennen Teams-tapaamisia, joten kaikki kurssilaiset olivat jo tuttuja keskenään. Sehän tässä tilanteessa oli toki uusi ja hieno juttu, että he, joilla kurssi oli jäänyt aiemmin väliin eri paikkakunnalla, pystyivät nyt osallistumaan vastaavaan opetukseen esimerkiksi meillä. Tämän lisäksi kurssille pystyi nyt osallistumaan vähän flunssaisenakin, eli nousihan tässä tilanteessa hyviäkin asioita esille.

Vapaaehtoiskoulutukseen kuuluu yleensä yhteinen keväinen virkistyspäivä, mutta nyt se pidettiin poikkeuksellisesti vasta elokuussa.

– Suurimmalle osalle kurssilaisista etäyhteytenä toteutettu koulutus sopi oikein hyvin, ja tekniikkakin toimi onneksi koko ajan erinomaisesti. Meillä tuoreimmalla kurssilla oli mukana kahdeksan henkilöä, joista kuusi valmistui rajoituksista huolimatta.

Tule vapaaehtoiseksi

Ihmiskontaktien kaipuu

Kuvituskuva ihmisistä kokoamassa palapeliä

Keväällä kyseiseen koulutukseen osallistunut tuore RIKUn vapaaehtoinen Minna kertoo kaivanneensa lähikontakteja koko kevään ajan.

– Työskentelen ammatikseni sosiaalialalla, joten kaipaan lähikontakteja ollakseni parhaimmillani. Olen ollut erilaisissa vapaaehtoishommissa mukana nuoresta saakka, mutta tutustuin RIKUn vapaaehtoistoimintaan vasta nyt päätyöni kautta. Tunnen, että tämä toiminta tukee ammattiani ja voin ammentaa tämän vapaaehtoistoiminnan kautta lisää tietoa ja kokemusta molemmin puolin.

Minna kertoo, että hän on päässyt hyvin mukaan RIKUn toimintaan ja tällä hetkellä hänellä onkin jo useita avoinna olevia tukisuhteita.

– Minusta RIKU tukee todella hyvin meitä vapaaehtoisia ja saamme aina ottaa yhteyttä, jos jokin painaa mieltä. Meillä vapaaehtoisilla on mahdollisuus itse säädellä omaa työmäärää omien voimavarojemme ja mahdollisuuksien mukaan, ja saamme koko ajan laadukasta ammatillista ohjausta toimintaamme.

”Kuulun itse riskiryhmään, joten turvallisuusohjeiden ohella oma maalaisjärki on kaiken A ja O.”

– Tykkään kovasti tästä hommasta ja tarkoituksenani on, että aloitan jonkin ajan päästä myös puhelinpäivystykset. Tykkään ehdottomasti tehdä työtä ihmisten kanssa, minkä vuoksi koin verkossa opiskelun aika raskaaksi. Tällä hetkellä koronan ollessa vielä suhteellisen rauhallinen pystymme hyvin olemaan mukana tukitapaamisissa ja sovitteluissa suositeltujen turvallisuusohjeiden mukaisesti. Kuulun itse riskiryhmään, joten turvallisuusohjeiden ohella oma maalaisjärki on kaiken A ja O, hän sanoo.

Minna on tyytyväinen myös siihen, että RIKU koordinoi tarkasti koko toimintaa ja sillä on selkeät ohjeistukset, raamit ja linjaukset, jotta koko toiminta sujuu turvallisesti kaikkien kannalta.

Kosketuksen suuri merkitys

Kuvituskuva kahdesta ihmisestä, jotka kurkottavat toisiaan kohti

Reilut kolmetoista vuotta RIKUn vapaaehtoisena tukihenkilönä toiminut Marjatta Joensuusta kertoo pitävänsä kovasti itse toiminnasta, mutta kaipaa rikulaisten keskinäisiä tapaamisia.

– Nyt korona-aikana näitä tapaamisia ei ole pidetty lainkaan ja pohdinkin välillä, että olenkohan pudonnut jo kelkasta kokonaan pois Olen tällainen käytännönläheinen ihminen ja ikääkin on kertynyt jo sen verran, että jätän chat- ja digijutut nuoremmille henkilöille, hän naurahtaa.

”Pienellä kosketuksella voi kuitenkin joskus olla suuri merkitys.”

Marjatta jatkaa, että hän arvostaa RIKUn toimintaa niin paljon, ettei hän ole kertonut asiakkaiden suojelemiseksi omasta harrastuksestaan edes ystävilleen.

– Haluan, että meillä kaikilla säilyy turvallinen ja hyvä olo. Tapaan itse asiakkaita lähinnä kuulusteluissa, asianajajien luona, virastoisa ja oikeudenistunnoissa. Tarpeen vaatiessa otan heihin yhteyttä myös soittamalla turvallisuussyistä nimettömästä numerosta sovittuna aikana. Oman vapaaehtoistyöni määrä vaihtelee voimakkaasti riippuen muun muassa siitä, minkä verran poliisi pyytää RIKUlta tukihenkilöitä uhrien tueksi.

– Korona-aika täällä Joensuun alueella on mielestäni näkynyt yleisten turvallisuusohjeiden ohella muun muassa oikeustalon aulatilan väljyytenä. Näyttää siltä, että samanaikaisesti pidettäviä istuntoja on vähennetty ja saatu näin mahdollisuus muun muassa turvavälien pitämiseen.

– Tällä hetkellä tilanne täällä Joensuussa koronan suhteen on se, että me tukihenkilöt voimme tavata asiakkaita kasvokkain, mutta kädestä kiinni ottaminen tiukan paikan tullen ei ole suositeltavaa. Pienellä kosketuksella voi kuitenkin joskus olla suuri merkitys. Parhaimmillaan se antaa voimaa ja uskoa selviytymiseen vaikeassa tilanteessa.

Tule vapaaehtoiseksi

TEKSTI: Minna Korva-Perämäki

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. RIKUteeman 1/2020 aiheena on korona ja sen vaikutukset rikosuhriasioihin. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

Lue lisää