Nopea poistuminen Siirry sisältöön
Ilmoitus poliisille ja lastensuojeluun sai koulun havahtumaan kiusaamiseen

Ilmoitus poliisille ja lastensuojeluun sai koulun havahtumaan kiusaamiseen

”Tuntui todella ikävältä kuulla omalta lapselta hänen kokemastaan väkivallasta”, kirjoittaa pohjoissuomalaisessa koulussa kiusatuksi joutuneen lapsen äiti. Vasta ilmoitus poliisille ja lastensuojeluun sai koulun ryhtymään toimenpiteisiin.

”Poikani kiusaaminen alkoi syksyllä melkein heti koulun alettua. Alkuun oli nimittelyä sekä ulkopuolelle jättämistä. Pojan kavereita yllytettiin kääntymään poikaa vastaan. Poika tuli koulusta surullisena ja kertoi aina päivän tapahtumat. Poika ei alkuun ollut osannut mennä kertomaan opettajalle. Tässä vaiheessa vielä pojan suru unohtui päivän mittaan.

Säikähdimme ensimmäisen kerran kunnolla, kun poika kertoi uimahallissa tapahtuneesta tilanteesta. Poika oli tönäisty useaan kertaan neljä metriä syvään altaaseen. Yhdellä kerralla käsi osui kipeästi altaan reunaan ja käteen tuli mustelma sekä naarmu. Koulusta kukaan ei kertonut minulle tästä tilanteesta. Poika itse kertoi tapahtumista kotia tullessa.

Koulussa kiusaaminen eteni yhä fyysisemmäksi. Esimerkiksi tönimistä alkoi olla paljon. Yhtenä päivänä poika tuli koulusta ja kertoi toisen pojan lyöneen häntä nyrkillä kahdesti päähän. Pojan mukaan asia oli käsitelty koulussa.

”Otin yhteyttä Rikosuhripäivystykseen. Tuntui, että ensimmäisen kerran saan apua joltain.”

Olin järkyttynyt, että minulle ei ollut ilmoitettu asiasta millään tavalla. Tuntui todella ikävältä kuulla omalta lapselta hänen kokemastaan väkivallasta. Otin yhteyttä Rikosuhripäivystykseen. Tuntui, että ensimmäisen kerran saan apua joltain.

Rikosuhripäivystyksen työntekijä teki lapseen kohdistuneesta väkivallasta ilmoituksen poliisille ja lastensuojeluun. Vasta tämän jälkeen koulusta oltiin minuun yhteydessä. He olivat kokeneet, että asiasta ei tarvitse meille kertoa, kun asia oli selvitetty koulussa.

Poika alkoi oireilla enemmän ja enemmän. Poika oli todella alakuloinen. Samaan aikaan poika alkoi olla myös aggressiivinen. Pienetkin vastoinkäymiset saivat pojan ajatukset kääntymään kouluun ja huonoon kohteluun. Poika alkoi jo puhua, että hänen ei olisi koskaan pitänyt syntyä ja hänen ei kuuluisi elää. Pojalla alkoi olla pahimmillaan itsetuhoisia ajatuksia. Nämä puheet tuntuivat todella pahalta.

Hankimme pojalle apua ja saimme lastenpsykiatriselle osastolle hoitosuhteen. Lisäksi poika käy juttelemassa koulukuraattorille. Toivomme, että tästä eteenpäin asiat menevät parempaan suuntaan.”

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. Helmi-maaliskuun 2021 aikana julkaistavien RIKUteema-juttujen aiheena on kiusaaminen ja nuorisoväkivalta. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

Lue lisää

TILAA RIKUTEEMA SÄHKÖPOSTIISI

Tilaa RIKUn uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.