Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Toisen ihmisen arvostava kohtaaminen ja kunnioittaminen on lähtökohta kaikelle auttamiselle

Blogi

Rikoksen uhriksi joutuneen ihmisen epäasialliseen kohteluun on aina puututtava. Ihminen, joka jo on haavoittunut, ei ansaitse tulla yhtään enempää haavoittuneemmaksi, kirjoittaa RIKUn toiminnanohjaaja Tuija Hellsten blogissa.

Helsingin Sanomat (16.1.2022) julkaisi ison jutun seksuaalirikosten ja lähisuhdeväkivallan poliisitutkinnoista ja niihin liittyvistä vakavista ongelmista. Toimittaja oli haastatellut viittä asianomistajaa, jotka kertoivat surullisia kokemuksiaan rikosprosesseissa.

Rikosuhripäivystyksessä tunnistetaan rikosprosessien pituuksiin liittyvät ongelmat. Erittäin vahvasti se liittyy poliisien ja syyttäjien resurssipulaan. Se on valtion sisäistä politiikkaa, missä niukkuutta jaetaan ja silloin on väistämätöntä, että myös ihmisten turvallisuudesta ja oikeuksista joudutaan tinkimään. Valitettavasti. Tämä tietenkään ei ole oikein tai millään lailla hyväksyttävää, ja sen eteen tulee tehdä töitä, että nämä resurssit saataisiin vahvemmiksi.

Voiko resurssiniukkuuteen kuitenkaan vedota silloin, kun rikoksen uhria kohdataan ja kohdellaan prosessissa ala-arvoisella tavalla?

Jos sinä olisit malli tai mannekiini, niin kai sitten sairasloma olisi tarpeellinen, mutta kait sinä nyt voit tuon näköisellä naamalla trukkia kuitenkin ajaa.

Silloin tällöin RIKUn asiakkaat kertovat tukihenkilöilleen joutuneensa kohtaamaan epäasiallista kohtelua. Eräs asiakkaani kertoi, että lääkäri ei ollut kirjoittanut hänelle vakavan pahoinpitelyn jälkeen sairaslomaa, koska ”jos sinä olisit malli tai mannekiini, niin kai sitten sairasloma olisi tarpeellinen, mutta kait sinä nyt voit tuon näköisellä naamalla trukkia kuitenkin ajaa.”

Onneksi tällaiset tilanteet ovat yksittäistapauksia ja kokonaisuudessaan kuitenkin harvinaisia. Silti jokainen tapaus on liikaa. Jokaiseen vastaavaan tapaukseen on yhä herkemmin puututtava, ja ne on tehtävä näkyväksi. Ihminen, joka jo on haavoittunut, ei ansaitse tulla yhtään enempää haavoittuneemmaksi.

Rikosuhripäivystyksen tehtävänä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa. Me voimme RIKUssa ottaa vastaan asiakkaamme pahaa oloa, pelkoa ja jännitystä ja osaltamme pitää huolen siitä, ettei esimerkin tapaisia kohtaamisia pääse syntymään. Meidän tehtävänämme on myös rohkeasti puuttua, jos asiakkaamme joutuu tällaista kokemaan. Tukihenkilömme läsnäolo erilaisissa rikosprosessiin liittyvissä tilanteissa toivottavasti myös osaltaan ehkäisee ala-arvoisia kohtaamisen tilanteita.

Ihminen, joka jo on haavoittunut, ei ansaitse tulla yhtään enempää haavoittuneemmaksi.

RIKUn kaiken toiminnan lähtökohtana on toisen ihmisen arvostava ja kunnioittava kohtaaminen. Kun rekrytoimme toimintaamme uusia vapaaehtoisia, lähdemme jo alkumetreillä keskustelemaan näistä asioista. Myös vapaaehtoisten peruskurssilla aiheesta puhutaan paljon. Toiminnassamme mukana olon edellytys on toisen ihmisen kunnioittaminen ja suvaitsevaisuus.  Hyväksymme kaikenlaiset ihmiset palveluumme ja kohtaamme heidät kaikki tasa-arvoisesti. Tämän uskallan luvata koko RIKUn puolesta.

RIKUn kirjatuista arvoista nousee yhteistyön ja välittämisen kulttuurin edistäminen, ja tämän tärkeän arvon haluamme näkyvän myös kaikessa käytännön työssämme asiakkaittemme kanssa ja heidän hyväkseen. Ymmärrys traumaattisen kriisin vaikutuksista ihmiseen antaa työkaluja myös oman asenteen muuttamiseen. Ymmärrys siitä, että vihainen ihminen on harvoin onnellinen, surullinen ihminen on helposti kiukkuinen ja peloissaan oleva ihminen voi ilmaista turvattomuuttaan vihaisuudella.

Hyvää alkanutta vuotta 2022. Pidetään enenevissä määrin huolta toisistamme.

Tuija Hellsten
Toiminnanohjaaja
Rikosuhripäivystys

Lue lisää