Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Ohjeita raiskauksen uhrille

Raiskaus ja muu seksuaalinen väkivalta

Meille kaikille kuuluu oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja seksuaaliseen loukkaamattomuuteen ja fyysiseen turvallisuuteen. Se tarkoittaa, että jokaisella on oikeus päättää kenen kanssa, milloin ja miten harrastaa seksiä. Seksiin tarvitaan aina kummankin osapuolen suostumus. Esimerkiksi nukkuva tai muuten tiedottomassa tilassa oleva henkilö ei voi antaa suostumustaan seksiin.

Raiskauksen tai muun seksuaalisen väkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa ja missä tahansa. Raiskaus ei koskaan ole uhrin syy. Mikään, mitä uhri on tehnyt tai sanonut, ei oikeuta vastentahtoista seksuaalista tekoa tai sen yritystä.

Tilastojen mukaan seksuaalirikoksiin syyllistyy useimmin tuttu ihminen, harvemmin tuntematon ohikulkija pimeässä puistossa. Raiskaus ja muu seksuaalinen väkivalta tai sen yritys on rikos. Esimerkiksi yhdyntään tai suuseksiin pakottaminen ja sormen tai muun esineen toiseen väkisin työntäminen on seksuaalista väkivaltaa.

Toimi näin, jos sinut on raiskattu tai epäilet sitä:

  • Älä peseydy tai vaihda vaatteita.
  • Mene mahdollisimman pian lääkäriin, vaikka sinulla ei olisi näkyviä vammoja. Tarkista alueesi lähin SERI-tukikeskus THL:n sivuilta: SERI – seksuaaliväkivallan uhrin tukikeskukset. Jos SERI-keskukseen meneminen ei ole mahdollista,  hakeudu oman alueesi terveyskeskuspäivystykseen.
  • Ota halutessasi mukaan ystävä tai joku muu läheinen
  • Älä jää tapahtuneen kanssa yksin. Raiskaus tai raiskausyritys on järkyttävä tapahtuma, mutta siitä voi toipua. Kerro asiasta jollekin läheiselle ja luotettavalle ihmiselle.
  • Mene tekemään rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä missä tahansa poliisiasemalla. Myös poliisiasemalle voit ottaa mukaan ystävän tai tukihenkilön.
  • Muista, että läheisten lisäksi kannattaa jutella myös ammattiauttajalle.
  • Muista, että sinä et ole syyllinen tapahtumaan. Tekijä on syyllinen ja vastuussa tapahtuneesta.

Maksutonta apua ja tukea:

Lähde: Rikoslaki luku 20


Lue lisää

Kriittiset pisteet seksuaalirikoksen uhrin polulla
Pojat ja miehet seksuaalirikoksen uhrina
Ammattilaisten käsityksiä rikoksen uhrin käyttäytymisestä
Minut on raiskattu
Seksityöntekijöihin kohdistuvat seksuaalirikokset
Kun seksuaalirikoksesta jätetään syyttämättä
Erityisen suojelutarpeen arviointi seksuaalirikoksissa
Tukikeskuksesta seksuaalisen väkivallan uhrin palvelut samasta paikasta
Juristi vastaa: Mitä korvauksia raiskauksen uhri voi saada?
Juristi vastaa: Raiskauksen uhrin tiedottomuus, pelkotila tai muu avuton tila rikoslain mukaan
Seri-keskukset: Eri puolilla Suomea toimivia seksuaaliväkivallan uhreille suunnattuja tukiyksiköitä yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Seri-keskuksiin voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana.