Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Nuorten väkivalta on kaikkien vastuulla

Pääkirjoitus

Leena-Kaisa ÅbergToinen RIKUteema-verkkojulkaisu pureutuu nuorten kohtaamaan ja tekemään väkivaltaan sekä kiusaamiseen. Aihe on ollut erityisen ajankohtainen koronapandemian aikana. Nuorten tekemien vakavien väkivaltarikosten – erityisesti tapon yritysten – määrä lisääntyi viime vuonna huolestuttavasti. Helsingin Koskelassa joulukuun 2020 alussa tapahtunut henkirikos viimeistään herätti ihmiset karuun tilanteeseen. Oli tapahtunut jotain, jota oli hyvin vaikea käsittää.

”Esille tulleiden tapausten vakavuutta ja laajaa vaikusta ei voi kieltää.”

Rikoksen tutkinnan edetessä kuultiin pysähdyttävä puheenvuoro poliisilta. 17.12.2020 julkaistussa blogissa rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisista totesi, että lapsia ei Suomessa pystytä suojelemaan riittävästi ja tarvitaan vahvemmat työkalut ja voimavarat. Hän myös muistutti siitä, miten laajat vaikutukset henkirikoksella on isolle määrälle ihmisiä.

”On kovin helppoa ajatella, että kaikki paha tapahtuu jossain toisaalla, joillekin toisille ihmisille, jossain toisessa maailmassa. Nuorisorikollisuuden mittaaminen luvuilla on helppoa etäännyttämistä, mutta se ei koskaan kerro meille edes sitä, miten mittavat vaikutukset yksi tilastoitu henkirikos aiheuttaa yhteiskunnassa hyvinkin laajalle joukolle ihmisiä. Se harvoin kertoo sitäkään, että usein nuorisorikollisuuden uhri on toinen lapsi tai nuori.”

Turusen kirjoitus kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Koska näin herkässä aiheessa tilastojen tulkinta on haastavaa, olemme pyytäneet tähän RIKUteemaan apua alan asiantuntijoilta. Jutussa käy ilmi, että nuorisoväkivallalle on tyypillistä aaltoilevuus, joten vielä ei voi vetää johtopäätöksiä pidemmän aikavälin trendistä. Poikkeusoloilla näyttäisi olevan vaikutusta viime vuoden piikkiin, eikä esille tulleiden tapausten vakavuutta ja laajaa vaikusta voi kieltää.

Nuorten väkivaltaisen käyttäytymisen ehkäisemiseksi ja toisaalta uhriksi joutuneiden tunnistamiseksi ja tukemiseksi ei varmaankaan ole tehty riittävästi. Mutta onneksi on myös onnistumisia ja uusia työkaluja kehitetään. Myös näistä kerrotaan RIKUteemassa.

Aseman lapset ry pureutuu pitkittyneisiin kiusaamistapauksiin laajennetun sovittelun avulla ja kiusaamisen vastaisessa työssä kunnostautuneessa Lohjan Järnefeltin koulussa luotetaan nopeisiin interventioihin ja huoltajien kohtaamiseen. Juttupaketissa on myös tärkeä kouluväkivallan kohteeksi joutuneen lapsen vanhemman puheenvuoro sekä verkkokiusaamista kokeneiden nuorten haastattelu.

”Rikosasioista puhuminen lapsille ja nuorille ei ole yksinkertaista.”

RIKUssa lapset ja nuoret näkyvät asiakkaina eri palveluissa. Kaikkein eniten alle 18-vuotiaita on asiakkaina henkilökohtaisissa tukisuhteissa ja RIKUchatissa. Chat-palvelu RIKUssa kehitettiinkin alun perin juuri nuoria asiakkaita varten. Heille chat on luonteva ja riittävän anonyymi tapa ottaa esille vaikeita asioita. Verkkotyön koordinaattori Jenni Kreivi kertoo videolla, millaiset kysymykset nuoria askarruttavat.

Rikosasioista puhuminen lapsille ja nuorille ei ole yksinkertaista – eikä heitä tavoittamisensa palveluiden pariin ole helppoa. RIKUn muutama vuosi sitten päättyneessä nuorten hankkeessa kehitettiin erilaisia aineistoja sekä testejä ja pelejä tätä varten. Kouluille tehtiin tuhti paketti opettajien käyttöön. Nämä kaikki ovat vieläkin äärimmäisen ajankohtaisia.

Nämä opettajille suunnatut aineistot sekä paljon tietoa lapsista ja nuorista rikoksen uhreina löytyvät koottuna uudistetusta verkkosivuosiosta: Lapsi ja nuori rikoksen uhrina

Lapset ja nuoret tulee tavoittaa ja kohdata palveluissa yhdenvertaisesti ja se vaatii erityistä panostamista. Uusilla sivuilla on sekä nuorelle että aikuisille suunnattua sisältöä.

Sivuja kehitetään vahvasti asiakaspalautteen perusteella, joten jos huomaat, että vastauksia tärkeisiin kysymyksiin puuttuu, anna palautetta esimerkiksi sivun alaosassa olevien palautepainikkeiden kautta.

Leena-Kaisa Åberg
RIKUn toiminnanjohtaja

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. Helmi-maaliskuun 2021 aikana julkaistavien RIKUteema-juttujen aiheena on kiusaaminen ja nuorisoväkivalta. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

RIKUteema: Kiusaaminen ja nuorisoväkivalta

1/2021

Lue lisää